Μέλι το πιο γλυκό φυσικό φάρμακο

Το μέλι είναι το πιο γλυκό φυσικό φάρμακο γιατί είναι πλούσιο σε φρουκτόζη, γλυκόζη, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και ορμόνες το μέλι, αποδεικνύεται πολύτιμο για την υγεία μας.

  • «Λάδι για το δέρμα και τα μαλλιά, μέλι για τα ενδότερα». Αυτή την απάντηση έδωσε ο Δημόκριτος όταν τον ρώτησαν τί πρέπει να κάνει κανείς για να ξεπεράσει τα εκατό χρόνια. Και πράγματι ο ίδιος τα ξεπέρασε. Γνωστό, λοιπόν, από την αρχαιότητα το μέλι για τις ευεργετικές και θεραπευτικές του ιδιότητες, οι οποίες σήμερα αποδεικνύονται και επιστημονικά. Από τα συμπεράσματα τον ερευνητικού προγράμματος τον Υπουργείου Υγείας προκύπτει, ότι το μέλι είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά φάρμακα γιατί βοηθά τόσο στην ταχεία επούλωση των χειρουργικών τραυμάτων όσο και στην πλήρη αναστολή ανάπτυξης βακτηριδίων. Τα πορίσματα της έρευνας που διηύθυνε η κα Ιωάννα Χήνου, Επίκουρη Καθηγήτρια της Φαρμακογνωσίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανακοινώθηκαν στην διάρκεια τον 8ου Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συνεδρίου. Σύμφωνα μ' αυτά το μέλι καταπολεμά τον σταφυλόκοκκο, τις ψευδομονάδες, τα εντεροβακτηρίδια και αρκετά ακόμη βακτηρίδια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες τον μελιού οφείλονται κυρίως, σε μια ουσία που περιέχει το μέλι, την ινχιμπίνη. Όμως, η ινχιμπίνη χάνει τις αντιβιοτικές της ιδιότητες, αν το μέλι εκτεθεί σε μεγάλες θερμοκρασίες (πάνω από 50 βαθμούς) ή στο φως τον ήλιου. Προσοχή, λοιπόν, όταν αγοράζουμε μέλι. Αποφεύγουμε βάζα, που εκτίθενται για μέρες για μήνες στις προθήκες των καταστημάτων Οι εταιρείες τυποποίησης συγκεντρώνουν μέλια διαφορετικών παραγωγών απ' όλη την Ελλάδα. Μέλι θυμαρίσιο, ανθόμελο, μέλι πεύκου ή έλατου, ρεικόμελο κ.ά. Μέλια σκούρα, ανοιχτόχρωμα, αραιά ή πυκνά. Αν λοιπόν, για οποιονδήποτε λόγο ανακατευτούν διαφορετικής προέλευσης και σύστασης μέλια, ο μόνος τρόπος για να ομογενοποιηθούν, ώστε να μην ξεχωρίζουν σε στρώματα μέσα στο βάζο, είναι να θερμανθούν. Έτσι το μέλι χάνει τις θεραπευτικές τον ιδιότητες, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία τον, αφού κατά τα στάδια της επεξεργασίας τον εκτίθεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

    Μέλι φυσικό φάρμακο
    Η σημασία των μεταλλικών αλάτων όπως ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρος, χλώριο, φωσφόρος, Θείο, ιώδιο, μα-γνήσιο, αργίλιο, βόρειο, χρώμιο, χαλκός, λίθιο, νικέλιο, μόλυβδος, κασσίτερος, τιτάνιο, ψευδάργυρος κ.ά.,τα οποία περιέχονται σε ιχνοστοιχεία στο μέλι, είναι πολύ μεγάλη. Το σκουρόχρωμο μέλι, περιέχει περισσότερα μεταλλικά άλατα και γι' αυτό Θα πρέπει να το προτιμάμε. Εκτός, όμως, από τα μεταλλικά άλατα το μέλι περιέχει λευκώματα, ορμόνες και βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6, C, Κ κ.ά. Αν και η αναλογία των βιταμινών στο μέλι είναι ελάχιστη, η σημασία τους είναι πολύ μεγάλη, γιατί βρίσκονται σε συνδυασμό με άλλες ουσίες, απαραίτητες για τον οργανισμό, όπως οι υδατάνθρακες, τα οργανικά οξέα κ.ά. Ωστόσο, όσο περισσότερο φιλτράρεται το μέλι, τόσο λιγότερες βιταμίνες περιέχει. Πέρα από τις αντιβιοτικές τον ιδιότητες το μέλι έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην λειτουργία της καρδιάς. Διαστέλλει τις στεφανιαίες αρτηρίες, διευκολύνει την κυκλοφορία τον αίματος και αυξάνει τη ρευστότητά του. Για τους παραπάνω λόγους είναι αποτελεσματικό στην Θεραπεία της στηθάγχης και τον εμφράγματος. Το μέλι συντελεί ακόμη, στην καλή λειτουργία τον εντέρου και τον ουροποιητικού συστήματος. Ευεργετικά εξάλλου είναι τα αποτελέσματα τον μελιού στις ασθένειες τον αναπνευστικού συστήματος, χάρη στην υψηλή τον συμπύκνωση σε σάκχαρα, στις αντισηπτικές τον ιδιότητες και στα πτητικά έλαια, που περιέχει. Το μέλι δίνει ενέργεια, τονώνει και είναι πολύτιμο για την καταπολέμηση της αναιμίας, και της καχεξίας σε μικρούς και μεγάλους, αφού αυξάνει το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Εξίσου πολύτιμο και για την Θεραπεία τον έλκους το μέλι, εννοεί την επούλωσή τον, εξαφανίζει τους πόνους, τις ναυτίες και τις καούρες που προκαλεί. Επίσης, χάρη στις αντισηπτικές τον ιδιότητες, εάν επαλειφθεί σε πληγή από τραύμα ή από έγκαυμα προλαμβάνει την μόλυνση και επιταχύνει την επούλωσή της. Τέλος, το μέλι καταπολεμά τον βήχα, ενώ συνιστάται ως καταπραϋντικό σε όσους υποφέρουν από αϋπνίες. 
    -
    ΚΑΘΕ ΜΕΛΙ ΜΕ ΤΙΣ ΧΑΡΕΣ ΤΟΥ


    • Στην χώρα μας το 65% της παραγωγής μελιού είναι από πεύκο, το 5% από έλατο, το 10% από Θυμάρι και το υπόλοιπο ποσοστό, περίπου 25%, είναι από λουλούδια (ανθόμελο). Ανάλογη με την χλωρίδα της κάθε περιοχής, είναι και η παραγωγή του μελιού. "Ετσι σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας, υπάρχει περίπτωση να βρούμε μέλι από ένα μόνο λουλούδι, όπως μέλι ηλίανθου, μέντας, ευκάλυπτου, βαμβακιού, πορτοκαλιού κ.ά.
      ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΜΕΛΙΟΥΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
      ΠΕΥΚΟΥ Απολυμαντικό της αναπνευστικής οδού και διουρητικό.
      ΘΥΜΑΡΙΣΙΟΑπολυμαντικό των βρόγχων και του εντέρου, καταπραΰνει τον βήχα, είναι χωνευτικό και κατά της αναιμίας.
      ΑΝΘΟΜΕΛΟ
      Πορτοκαλιάς Ηρεμιστικό, κατά της αϋπνίας.
      ΡεικιούΠλούσιο σε μεταλλικά άλατα, διουρητικό, επουλωτικό, κατά της αναιμίας.
      ΕυκαλύπτουΑπολυμαντικό της αναπνευστικής οδού και διουρητικό.
      ΦασκόμηλουΤονωτικό, ρυθμιστικό της εμμήνου ρήσεως.
      ΤριφυλλιούΠλούσιο σε βιταμίνες, κατάλληλο για αθλητές.


      Advertisement

      0 σχόλια:

      Δημοσίευση σχολίου

       
      Top